Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι θεαματικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων (έως και 96,65%) από τους Ηλεκτρονικούς Διαγωνισμούς Φαρμάκου δημιουργούν επιφυλάξεις για την ποιότητα των προϊόντων.


Μία από τις καινοτόμες δράσεις της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας είναι η διενέργεια διεθνών διαγωνισμών με τη χρήση ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, τα οικονομικά αποτελέσματα των οποίων ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την εξοικονόμηση πόρων. Οι σημαντικά όμως μειωμένες τιμές που επιτεύχθηκαν δεν θα πρέπει να θέτουν διλλήματα για την ποιότητα των «γενοσήμων φαρμάκων», τα οποία συνταγογραφούνται ευρέως σε χώρες της Ε.Ε. (πχ Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία σε ποσοστό άνω του 40%) και στις ΗΠΑ, σε ποσοστό άνω του 80%.
Οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν θεαματικά όχι επειδή τα «γενόσημα φάρμακα» είναι χαμηλότερης ποιότητας, όπως εσφαλμένα κάποιοι επικαλούνται, αλλά κυρίως για τους παρακάτω δύο λόγους:
(α) Το υψηλό κόστος ενός πρωτότυπου φαρμάκου συμπεριλαμβάνει το κόστος της εταιρείας για πολυετείς κλινικές έρευνες και μελέτες, προκειμένου να «εφεύρει το φάρμακο». Το πραγματικό κόστος παρασκευής του φαρμάκου, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι υποπολλαπλάσια μικρότερο από τη στιγμή που η δραστική ουσία είναι ήδη γνωστή.
(β) Η χρήση και διάχυση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών εξασφαλίζει την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλαισίου, αλλά και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα αναπτυξιακής πολιτικής στη σύγχρονη εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου