Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Εξοικονόμηση 300 εκατ. ετησίως από e-προμήθειες

Εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ ετησίως για το κράτος και μείωση του χρόνου των διαγωνισμών στο ήμισυ "υπόσχεται" το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ), ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια. 

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο προς λειτουργία, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές προμήθειες πιλοτικά και στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 υποχρεωτικά για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κρατικούς φορείς.
Σε ότι αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των διαγωνισμών, αυτός θα μειωθεί από τις 400 με 700 μέρες στις 200 με 350. 

Σημειώνεται ότι οι φορείς θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε ειδικό portal τα αιτήματα τους για παραγγελίες προϊόντων. Οι προσφορές των προμηθευτών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα συνάπτονται «συμφωνίες – πλαίσιο» με τους ανάδοχους προμηθευτές από όπου οι φορείς του δημοσίου θα αγοράζουν τα προϊόντα. Οι συμβάσεις θα υπογράφονται ηλεκτρονικά, όπως και επίσης θα τιμολογούνται ηλεκτρονικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόφαση για το διαγωνισμό του ΕΣΔΗΠ υπογράφηκε το 2000 και τελικά ο διαγωνισμός για την ανάθεση στον ανάδοχο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ και τελικά κατακυρώθηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ. Αφορά τη διενέργεια κρατικών προμηθειών προϊόντων αξίας άνω των 60.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ καθυστερεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αγορά. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας για τις δημόσιες προμήθειες θα έπρεπε στην αρχή του χρόνου 8 συναρμόδια υπουργεία να υπογράψουν κοινή απόφαση για τη δημοσιοποίηση όλων των δημοσίων συμβάσεων στο διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό την απόφαση δεν έχουν υπογράψει οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και Υποδομών. Έχουν υπογράψει οι υπουργοί Ανάπτυξης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου