Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Από 1ης Σεπτεμβρίου προμήθειες υγείας με το νέο σύστημα

Aπό την 1η Σεπτεμβρίου οι προμήθειες υγείας θα γίνονται με το νέο καθεστώς. Πρόκειται για ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, με στόχο τη διαφάνεια και τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Το νέο σύστημα προμηθειών συγκεντρώνει τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της χώρας, ώστε να υπάρχει ισορροπημένο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών. Οι συμβάσεις - πλαίσιο που καταρτίζονται θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες υγείας.
Δημιουργεί τις προϋποθέσεις άμεσης εξόφλησης των προμηθευτών, με την απαίτηση μείωσης των τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών υγείας.
Σε συνδυασμό με το Μητρώο Προμηθευτών Υγείας που θα επικαιροποιείται συνεχώς με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, θα αποκλείονται προμηθευτές αμφιβόλου ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών.
Βελτίωση αναμένεται να υπάρξει και στις προδιαγραφές των υλικών, για να απαλλαγεί το σύστημα υγείας από «φθηνά υλικά» που αποδεικνύονται… άχρηστα.
Οι διαγωνισμοί μπορούν να γίνονται είτε από έναν φορέα είτε συγκεντρωτικά σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντοτε όμως με ενιαίες προδιαγραφές που ισχύουν για όλους, έπειτα από διαβούλευση με όλους τους εταίρους.
Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχει συγκεντρώσει και ομαδοποιήσει τις ανάγκες των νοσοκομείων για το επόμενο έτος και τον σχεδιασμό κοινών διαγωνισμών. Eτοιμα είναι και τα σχέδια συμβάσεων - πλαισίων για τα προϊόντα που καθορίζονταν στα ήδη καταργημένα ΦΕΚ.
Τέλος, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διενεργούνται για πρώτη φορά και ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου